Sommige lekkages tonen zich alleen bij sterke regenval of bezoekjes aan de wasstraat. Door de auto onder de brandslang te zetten kunnen wij snel en gericht zoeken. De lekkage bij deze auto bleek een verstopte afwatering te zijn. Na een grondige reiniging en kleine aanpassing werkte alles weer naar behoren.
De vroegere productie van de B58 motor heeft een oliepomp met plastic binnenwerk. Deze kan falen en hierdoor mislukt de afregeling van de oliedruk tijdens bedrijf en ook tijdens de oliepeilmeting. De motorcomputer ziet dit als fout en breekt de peilmeting af.
Om bij de oliepomp te komen moet een groot aantal onderdelen uitgebouwd worden. Dit betreft een auto met X-drive (4wiel aandrijving) Dit maakt het noodzakelijk beide aandrijfassen, het voordifferentieel en de tussenas uit de bouwen voordat de carterpan uitgebouwd kan worden.
Uiteindelijk kan de oliepomp worden vervangen. De nieuwe opliepomp heeft een stalen binnenwerk welke niet meer kan falen. Een falende oliepomp kan worden opgemerkt door een oliepeilmeting welke niet voorbij 17% komt. Een diagnose met ons dealer systeem kan dit bevestigen.
Hier ziet u de de complete aandrijfeenheid van de I3 REX. De EME met E-machine rechts en daar tegenaan geschroefd zit de REX met de startmotordynamo links
Dit zijn de startmotordynamo en REX gesplitst van elkaar. Zij zijn verbonden doormiddel van de torsiestaaf. De REX en de E-aandrijfunit zijn fysiek niet verbonden.
Links ziet u de ingang van de torsiestaaf aan de REX. Er is een stuk uit de krukas gebroken waardoor de torsiestaaf ook gebroken is. Helaas is de krukas niet meer leverbaar en moet de complete REX vervangen worden.
Om de EME (Elektro Machine Elektronica) te vervangen moet de complete aandrijfeenheid van de auto worden uitgebouwd.
Hier ziet u de uitgebouwde aandriijving van de I3. De ruimte achterin aan de rechterzijde wordt opgevangen door een grote motorsteun.
Hier is het bovendeel de EME en het onderste deel de elektromachine. Wat leuk is om te zien zijn de 3 spoel aansluitingen (U, V en W) en in het hart ziet u de rotorstandsensor. Deze sensor is belangrijk om te bepalen op welke stand de kern van het draaiend gedeelte zich bevind tijdens bedrijf.
Links laten wij u zien hoe de gasklepstelmotoren worden gecontroleerd na vervangen.
Wat is de S65 een beest van een motor.
Bij deze S63B44 mocht ik preventief onderhoud uitvoeren. Klepseals, distributiekettingen en de drijfstanglagerschalen.
-V10 M6 motor - Volgsysteem Moving Intelligence Registreer u als u informatie wilt ontvangen over onze speciale projecten.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.